Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «نماینده»
2024-05-05@14:07:25 GMT

تورم به دلیل وابستگی قیمت‌ها به دلار است

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۲۸۰۵۸

تورم به دلیل وابستگی قیمت‌ها به دلار است

به گزارش «نماینده»، سیدرضا فاطمی امین در جلسه علنی امروز (سه شنبه ۲۴ خرداد ماه) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال محمد وحیدی مبنی بر ضعف عملکرد وزارت صمت در کنترل قیمت کالاها و عدم حمایت از صاحبان صنایع و معادن، اظهار داشت: ما در بخش صنعت، معدن و تجارت مشکلات و مسائل عدیده ای مانند عدم ثبات قوانین و مقررات، تورم بالا، سهم بالای قاچاق و وابستگی قیمت‌ها به نرخ ارز را شاهد هستیم که سال هاست این مسائل روی هم انباشته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی متذکر شد: در دولت قبل یعنی در دولت دوازدهم فقط وزارت صمت ۵ سرپرست و وزیر تغییر داد و همین عدم ثبات در مدیریت باعث شده مشکلات این وزارتخانه پابرجا بماند.

وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: ما در ۴۰،۵۰ سال گذشته همواره تورم داشته‌ایم. تورم یک مشکل ساختاری است و نمی‌توان با یکسری کارهای جزئی این مشکل را حل و فصل کرد.

فاطمی امین ادامه داد: در حال حاضر شاهدیم که قیمت دلار افزایش می‌یابد و تورم هم بالا می‌رود، علت این مساله آن است که بسیاری از مواد اولیه و کالاهایی که وارد می‌شود به قیمت دلار وابسته است و همین مساله منجر به بالا رفتن قیمت تولیدات داخلی می‌شود. ما با دست خودمان و در قوانین مان قیمت‌های داخلی را به نوعی به دلار وابسته کرده‌ایم.

وی ادامه داد: برای مثال ۶۰ درصد قیمت یک بطری آب به مواد پتروشیمی آن برمی گردد. ما حتماً باید مشکل وابستگی به ارز و دلار را حل کنیم و تا زمانی که این مشکل حل نشود مساله تورم هم حل و فصل نمی‌شود. هر زمان که قیمت ارز بالا می‌رود، تورم هم افزایش می‌یابد. درست است باید در بازار بازرسی و نظارت داشته باشیم اما این کار به تنهایی کافی نیست و برای رفع مشکل تورم باید اقدامات ریشه‌ای انجام شود.

فاطمی امین اظهار داشت: شاهد هم گرانی و هم گران فروشی هستیم و باید جلوی هر دو مساله گرفته شود. اولین کار برای تنظیم بازار آن است که ابتدا در صنایع بالادستی قیمت‌ها را مدیریت کنیم تا زمانی که این صنایع به بازار می‌رسد، افزایش قیمت نداشته باشند. برای مثال اگر قیمت فولاد و پتروشیمی در همان مبدا کنترل شود دیگر افزایش یکسری قیمت‌ها را در پی نخواهد داشت.

وی ادامه داد: بازار صنایع معدنی هزار همت است، ما در حوزه معدن اقدامات اساسی از جمله واگذاری معادن به مردم، فعالیت‌های دانش بنیان در حوزه معدن و بهبود فرایند محاسبه و دریافت حقوق دولتی معادن را در دستور کار قرار دادیم. با وجود این دستورالعمل‌های متناقض زیادی در حوزه معادن وجود دارد که ما اخیراً تمامی این قوانین و مقررات را با یکدیگر هماهنگ و یک کاسه کردیم.

وی گفت: اخیراً قیمت‌های جهانی به شدت افزایش یافته اما می‌بینیم قیمت میلگرد و فولاد در کشور ما ثبات داشته که این مساله به دلیل آن است که ما یکسری قوانین و مقررات وضع کردیم و به همین دلیل بازار فولاد مثل موم در دست خودمان است.

فاطمی امین متذکر شد: همچنین بازار لوازم خانگی تا شهریور سال گذشته مدام افزایش پیدا می‌کرد اما مهر ماه به بعد از ثبات برخوردار شده و تورم وسایل خانگی کمتر از نصف تورم کشور است.

وی با بیان اینکه حمایت از صنعت، باید در بخش فروش، سرمایه در گردش و مواد اولیه باشد، اظهار داشت: هیچ واحد تولیدی به دلیل کمبود ورق و فلزات دچار مشکل نیست اما در پتروشیمی یکسری مشکلات وجود دارد که باید حل و فصل و اصلاح شود.

برنامه ۲ ساله برای رفع مشکل خودرو داریم

وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: یکی از افتخارات ما در وزارت صمت برنامه داشتن و گزارش دادن است و ما گزارش عملکرد سه ماهه خود را آماده کرده و ارائه دادیم. ما پای هر قولی که دادیم، ایستادیم و اگر نتوانیم کاری را انجام دهیم، می‌گوئیم که نمی‌توانیم. ما پاسخگو هستیم و در رأی اعتماد هم با عدد و رقم وعده دادیم و به دنبال تحقق وعده‌های خود هستیم.

فاطمی‌امین درباره مشکل خودرو گفت: خودرو مسئله امروز و دیروز ما نیست و ۴۰ سال است که ما با این چالش روبرو هستیم. ما یک برنامه دو ساله برای اصلاح مشکل خودرو داریم.

وی افزود: امسال عرضه خودرو ۳۵ درصد افزایش داشته و میزان تولید روزانه خودرو در سایپا و ایران‌خودرو افزایش داشته است. میزان خودروهای ناقص در سال گذشته حدود ۱۳۰ هزار دستگاه بود اما الان به ۴۸ هزار دستگاه کاهش یافته است.

وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: صنعت خودرو الان وضعیت مطلوبی ندارد اما روند مطلوبی دارد. ما را به لحاظ وضع موجود ارزیابی نکنید بلکه به لحاظ حرکت، جهت و سرعت اصلاح مشکلات ارزیابی کنید. ما دچار روزمرگی نشدیم و به اصلاح ساختاری توجه داریم. می‌توانستیم عوام‌فریبی کنیم اما این کار را نکردیم و برنامه‌های جدی برای رفع مشکلات کشور داریم.

وی تأکید کرد: مشکلات مردم ما را رنج می‌دهد. ما گرانی‌ها و بیکاری را لمس می‌کنیم اما مردم بدانند که دولت مردمی شبانه‌روز به دنبال حل مشکلات کشور است. مجلس باید از دولت حمایت کند تا ما بتوانیم مسائل کشور را حل و فصل کنیم.

فاطمی‌امین با اشاره به اقداماتی که در حوزه معدن انجام شده است، گفت: به لحاظ اکتشاف در معدن خیلی عقب هستیم اما در زمینه شناسایی ذخایر معدنی اقدامات خوبی را انجام دادیم. اگر بخواهیم سهم معدن افزایش یابد و حتی از نفت پیشی بگیرد، باید ذخایر را شناسایی کنیم که در این راستا حرکت می‌کنیم. در حوزه صادرات هم برنامه‌های ویژه داریم تا میزان صادرات افزایش پیدا کند.

منبع: نماینده

کلیدواژه: صحن علنی مجلس نماینده وزیر صمت معدن و تجارت فاطمی امین حل و فصل قیمت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت namayande.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «نماینده» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۲۸۰۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخفیف نجومی ایران برای فروش نفت واقعی است؟

به گزارش خبرنگار مهر بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم تولید و به تبع آن صادرات نفت خام ایران افزایش یافت تا جایی که برخی از مسؤولان دولت قبل نیز به این موضوع تشکیک وارد کرده و اعلام کردند آماری که از فروش نفت ایران در دولت سیزدهم منتشر می‌شود واقعی نیست.

این مساله تاجایی مطرح شد که جواد اوجی وزیر نفت دولت سیزدهم به این صحبت‌ها واکنش نشان داد و اعلام کرد مساله افزایش فروش نفت ایران حتی مورد تأیید سناتورهای امریکایی است و هر روز تصمیمات جدید در این باره اتخاذ می‌شود تا بتوانند جلوی این افزایش صادرات نفت را بگیرند و در مسیر این افزایش صادرات سنگ اندازی کنند.

بعد از این صحبت‌ها و انتشار آمار و ارقام رسمی از میزان فروش نفت ایران در دولت سیزدهم توسط رسانه‌ها و مؤسسات بین المللی از جمله اوپک و مؤسسه بین المللی انرژی جریان رسانه‌های معاند فضای تخریب را به سمت تخفیف‌های نجومی برد و اعلام داشت ایران در ازای تخفیف‌های بالا موفق شده است تا صادرات نفت خود را افزایش دهد.

این مساله موجب شد تا گمانه زنی‌ها در مورد میزان تخفیف در فروش نفت ایران در ماه‌های گذشته بالا بگیرد و صحبت از ارقام نجومی چند ده دلاری در تخفیف نفت ایران به چین مطرح شود.

به عنوان مثال یکی از رسانه‌های داخلی به استناد یک توییت که معلوم نیست متعلق به کیست زمستان سال گذشته اعلام کرده است ایران به ازای هر بشکه نفت ۲۰ دلار تخفیف می‌دهد که این مساله موجب شد تا در رسانه‌ها یک جریان ایجاد کند.

بعد از آن رسانه‌ای دیگر بدون اشاره به رقم خاصی اعلام کرد مابه التفاوت در فروش نفت ایران و قیمت نفت ایران که در سبد اوپک اعلام شده است می‌توان متوجه شد که ایران تخفیف نجومی به مشتریان خود می‌دهد.

اخیراً نیز یکسری رسانه‌ها معاند نیز به استناد به میزان فروش نفت روسیه که از سوی اتحادیه اروپا اعلام شده است باید حد اکثر با قیمت ۶۰ دلار نفت اورال خود را بفروشد این برداشت را کرده اند که قطعاً میزان تخفیف نفت ایران نیز به اندازه روسیه و یا حتی بیشتر از روسیه است و قیمت فروش نفت ایران را چیزی حدود ۳۵ تا ۴۰ دلار معرفی کرده اند.

اما واقعاً ایران چه مقدار تخفیف بابت فروش نفت می‌دهد؟

در ابتدا باید یک مساله شفاف شود که آیا دادن تخفیف در فروش نفت امری طبیعی است یا غیر طبیعی؟ در همین رابطه محمود امراللهی یکی از کارشناسان انرژی در گفت وگو با خبرنگار مهر گفت: در مساله بازار یابی باید به این نکته توجه کرد که کشورهای تولیدکننده برای نگهداشت بازار باید اقداماتی را انجام دهند که یکی از این اقدامات تخفیف در فروش نفت است.

وی گفت: کشوری مانند عربستان نیز هر ازگاهی قیمت نفت خود را برای مشتریانش تغییر می‌دهد در برهه‌ای قیمت را بالا و در مقطعی قیمت‌ها را پایین می‌آورد. باید خاطرنشان کرد که نفت عربستان تحریم نیست و این کار را انجام می‌دهد.

این کارشناس انرژی ادامه داد: جالب است بدانید که دیگر کشورهای تولیدکننده نفت که عضو اوپک نیستند نیز چنین اقداماتی را انجام می‌دهند به عنوان مثال کانادا، آمریکا، روسیه قبل از تحریم، کشورهای تولیدکننده نفت حوزه آمریکای لاتین نیز به مشتریان خود تخفیف‌هایی می‌دهند بنابراین لوزم دادن تخفیف در فروش نفت امری کاملاً جا افتاده در بازار نفت است.

وی گفت: در شرایط تحریم این مساله جدی تر می‌شود زیرا وقتی تحریم اعمال می‌شود شما دو کار می‌توانید انجام دهید یا باید در چاه نفت خود را ببندید و تولید را کاهش دهید و یا اینکه با اعمال تخفیف‌های بیشتر مشتریان خود را حفظ کنید. لازم است بدانید اثر اول بر اقتصاد بسیار سنگین‌تر است زیرا اگر یک زمانی تحریم‌ها برداشته شود باید هزینه‌های گزافی کرد تا تولید را به حال قبل باز گرداند و در قدم بعدی باید مشتریان از دست رفته را حتی با نفت مجانی ترقیب کرد تا دوباره اقدام به خرید نفت از شما کنند. اما گام دیگر این است که نفت را بدون آنکه تولید کاهش یابد با تخفیف‌های معقولی به فروش رساند و این کار ضمن حفظ مشتریان موجب نمی‌شود تا تولید کاهش یابد.

این کارشناس انرژی ادامه داد: در دولت قبل بعد از اعمال تحریم‌های جدی در سال ۹۷ به یکباره توسط مسؤولان وقت وزارت نفت تصمیم گرفته شد تا تولید کاهش یابد و هر روز آمارهای متعددی از کاهش دکل‌های فعال در مناطق نفتخیز جنوب منتشر می‌شد. در چاه‌های نفت بسته شد حتی جالب است بدانید وقتی میزان تولید به زیر یک میلیون بشکه رسید مسؤولان وزارت نفت با تخفیف‌های بالا نتوانستند فروش نفت را افزایش دهند و اگر خاطرتان باشد صادرات نفت ایران حتی به زیر ۱۰۰ هزار بشکه رسید.

وی ادامه داد: با تغییر دولت در چاه‌های نفت باز شد و با هزینه‌هایی دوباره تولید در برخی از چاه‌ها از سر گرفته شد به همین دلیل شاهد افزایش تولید نفت هستیم. همچنین رایزنی‌های صورت گرفته توسط مسؤولان وزارت نفت و دیپلماسی انرژی موجب شده است تا صادرات نفت ایران رونده رو به جلویی داشته باشد. که افزایش صادرات نفت ایران غالباً به خاطر دیپلماسی انرژی است هرچند اعمال تخفیف‌ها را نیز نباید نادیده گرفت.

وی در پاسخ به این سوال که آیا مطلع اغست ایران چه مقدار تخفیف برای فروش نفت می‌دهد گفت: خبرگزاری رویترز به عنوان یک منبع و رفرنس در میزان فروش نفت ایران در ماه مارس سال جاری گزارشی با عنوان فقط کاهش قیمت نفت می‌تواند ولادیمیر پوتین را متوقف کند؛ نوشت که اکنون نفت اورال روسیه بشکه‌ای ۷۱ دلار صادر می‌شود که بالاتر سقف قیمت ۶۰ دلار است. حتماً می‌دانید نفت اورال روسیه بسیار شبیه به نفت ایران است. همچنین بررسی قیمت نفت صادراتی روسیه به هند نیز نشان می‌دهد که در همه ماه‌های بعد از دسامبر ۲۰۲۲ (به جز ژانویه ۲۰۲۳) این رقم بالاتر از سقف قیمتی ۶۰ دلار به ازای هر بشکه بوده و حتی در ماه اکتبر سال گذشته به بیش از ۸۴ دلار افزایش یافته است.

امر اللهی تصریح کرد: حالا که روسیه می‌تواند نفت خود را به مشتریان خود تا قیمت ۸۴ دلار نیز به فروش رساند آیا ایران نمی‌تواند نفت خود را تا ۸۱ دلار به فروش رساند؟

وی گفت: ایران هم اکنون عمده نفت خود را به پالایشگرهای شمال چین می‌فروشد که این پالایشگرها بخش خصوصی هستند و عملاً عمده خریداران نفت ایران همین پالایشگرها هستند آنها دنبال خرید نفت ارزان اند باید دید روسیه نفت خود را با چه قیمتی به مشتری دولتی خود در چین می‌فروشد که به استناد گمرک چین فروش نفت روسیه به این کشور با قیمت ۸۴ دلار است خب آیا طبیعی است که ایران بیاید و یکباره ۳۰ تا ۴۰ دلار تخفیف دهد و بازار روسیه را بهم زند؟ آیا آنوقت جنگ قیمتی بین ایران و روسیه صورت نخواهد گرفت؟

بنابراین نباید به عددسازی‌هایی که در رسانه‌های معاند صورت می گرد توجه کرد.

کد خبر 6094217 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی مهم اقتصاددانان از آینده بازار طلا
  • پیش‌بینی مهم از آینده بازار طلا
  • تخفیف نجومی ایران برای فروش نفت؛ واقعی یا کیک؟
  • تخفیف نجومی ایران برای فروش نفت واقعی است؟
  • پیش‌بینی از وضعیت بازار اجاره‌بها/ رشد قیمت در راه است یا بازار مهار می‌شود؟
  • اثرات تورم بر زندگی مردم با اختصاص سهمیه بنزین به نفر خنثی می شود
  • تورم و گرانی مسکن زنگ خطر بحران را به صدا درآورد؛ 3 تصویر از افزایش قیمت مسکن
  • تورم ترکیه چقدر است؟
  • قیمت طلا کاهش یافت
  • تورم آلمان دوباره افزایش یافت