Web Analytics Made Easy - Statcounter

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون این پیمانه تیتر‌هایی همچون ارزش سهام عدالت چقدر شد؟، آیا قیمت‌های موجود در بورس طبیعی و جذاب است؟، پیش بینی تحلیلگران از قیمت طلا، افت دلار در معاملات جهانی، ارزش بازار بیتکوین از ۱۱۰۰ میلیارد دلار گذشت!، تولید ۳ قلم لوازم بزرگ‌خانگی از مرز ۴ میلیون دستگاه گذشت و بهبود وضعیت مسافرت‌های هوایی از نیمه دوم ۲۰۲۱ را در بر دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رشد اقتصادی 9 ماهه به روایت بانک مرکزی

بر اساس محاسبات مقدماتی اداره حساب‌های اقتصادی بانک مرکزی، تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه و (به قیمت های ثابت سال ۱۳۹۰) در ۹ ماهه سال ۱۳۹۹ به عدد ۴۸۰۶.۳ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به رقم مشابه سال قبل به میزان ۲.۲ درصد افزایش یافته است. لازم به ذکر است، رشد تولید ناخالص داخلی در فصل بهار سال جاری ۲.۹- درصد بود که این رقم در فصول تابستان و پاییز به ترتیب به ۵.۲  و ۳.۹ درصد افزایش یافته است. رشد تولید ناخالص داخلی بدون نفت نیز که در فصل بهار سال جاری معادل ۰.۶- درصد بود؛ در فصول تابستان و پاییز سال ۱۳۹۹ به ترتیب به ۳.۲  و ۲.۹ درصد افزایش یافته است. بر این اساس رشد اقتصادی بدون نفت کشور در ۹ ماهه سال جاری معادل ۱.۹ درصد برآورد شده است.

ارزش سهام عدالت چقدر شد؟

در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به ۸ میلیون و ۱۹۶ هزار و ۸۹۰ تومان رسید که نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته گذشته ۲ درصد معادل ۱۶۵ هزار و ۲۲۶ تومان افزایش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۴ میلیون و ۹۱۸ هزار و ۱۳۴ تومان رسیده است. /نبض بورس

آیا قیمت های موجود در بورس طبیعی و جذاب است؟

امیرعلی امیرباقری کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در مورد بازار سرمایه، سرمایه گذاران و سایر فعالان بازار باید به این موضوع آگاه باشند که این بازار از ابتدا با ریسک های زیادی همراه بوده است، افزود: افراد نمی توانند از این بازار، سود بدون ریسک را  کسب کنند و سرمایه گذاران به هیچ عنوان نباید به روندهایی که هر چند سال یکبار در بازار رخ می دهد استناد و همیشه با تکیه بر آن روندها به بازار نگاه کنند. امیر باقری با بیان اینکه این روزها سوالی ذهن اکثر فعالان بازار را به  خود مشغول کرده است مبنی بر اینکه آیا اکنون قیمت های موجود در بازار طبیعی و جذاب است یا خیر؟ گفت: مطرح شدن چنین سوال هایی در بازار از اساس اشتباه است، زیرا یکی از مهمترین شاخص‌های ارزش‌گذاری برای سهام، نرخ بازده مورد انتظار است.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه این موضوع با توجه به ریسک پذیری افراد متغیر است، ادامه داد: در بازار همیشه شاهد خریدار و فروشنده هستیم، در این بازار خریدار تصور می کند که قیمت ها جذاب است و برعکس فروشنده چنین تصوری را دارد که قیمت ها به بالاتر از ارزش ذاتی خود رسیدند، بنابراین با توجه به چنین مسایلی نرخ بازده مورد انتظار و افق زمانی سرمایه گذاری بین سرمایه گذاران متفاوت است. ممکن است موقعیت بازار سرمایه از نظر برخی افراد چندان ارزشمند نباشد و در مقابل شخصی دیگر معتقد باشد که این بازار در موقعیت فعلی برای سرمایه گذاری ارزشمند است؛ بنابراین اینکه اعلام می شود اکنون قیمت ها در بازار بسیار جذاب است و افراد می توانند بدون هیچ و تحلیلی اقدام به خرید کنند تحلیل درستی نیست. امیرباقری با اشاره به اینکه بازار سرمایه وجود چنین پارادایم هایی را در بازار قبول ندارد و اگر قرار باشد به دنبال قیمت گذاری دستوری پیش رود دیگر شاهد معاملات معقول در بازار نخواهیم بود، اظهار داشت: با وجود قیمت گذاری دستوری دیگر بازار نمی تواند در میان مدت و بلندمدت به سمت کارایی پیش رود. این تصور باید اصلاح شود و افراد بدانند سودآوری در بازار سرمایه کوتاه مدت و برای یک یا دو روز نیست؛ سرمایه گذاران باید برای سرمایه گذاری در بورس دید بلندمدت داشته باشند و همچنین لازم است تا میزان ریسک آنها مشخص شود.

پیش بینی تحلیلگران از قیمت طلا

با تحکیم قیمت اونس طلا در بالای مرز ۱۷۰۰ دلار، احساسات منفی در بازار تغییر کرده و تحلیلگران در نظرسنجی هفتگی کیتکونیوز رسیدن طلا به کف قیمت کوتاه مدت را پیش بینی کردند. به گزارش ایسنا، با بهبود قیمت اونس طلا از پایینترین حد ۱۰ هفته گذشته، نظرات به شدت منفی در میان سرمایه گذاران غیرحرفه ای تغییر کرد اما تحلیلگران در خصوص روند قیمت طلا تنها یک رای اختلاف داشتند. نظرات پیچیده درباره طلا پس از یک هفته جالب برای این فلز ارزشمند پیش آمد. سرمایه گذاران هفته گذشته در تلاش برای هضم تاثیر رشد قیمتهای نفت و دریافت چکهای ۱۴۰۰ دلاری توسط شهروندان آمریکایی تا پایان ماه جاری پس از تصویب بسته کمک اقتصادی پیشنهادی دولت بایدن در کنگره بر بازار طلا بودند. بسیاری از تحلیلگران اظهار کردند که جدیدترین بسته کمک اقتصادی از قیمت طلا در بلندمدت حمایت خواهد کرد. با این حال برخی دیگر به این موضوع اشاره کردند که لایحه هزینه اخیر، انتظارات برای رشد اقتصادی را تقویت کرده و باعث صعود بازارهای سهام و بالاتر رفتن بازده اوراق قرضه می شود.

کوین گریدی، رییس شرکت فونیکس فیوچرز به کیتکونیوز گفت: این که طلا پس از تصویب بسته کمک اقتصادی ۱.۹ تریلیون دلاری بالاتر نرفته است، مایوس کننده است. اگر طلا نتواند تحت تاثیر این رویداد بالا برود، نمی دانم چه عاملی باعث صعود این فلز ارزشمند خواهد شد. طلا خوب به نظر نمی رسد اما من درباره طلا در هفته جاری نظر خنثی دارم و در حال حاضر نمی خواهم خریدار باشم اما با همه این نقدینگی که قرار است وارد بازار شود، مایل نیستم فروشنده هم باشم. در نظرسنجی هفته جاری کیتکونیوز از کارشناسان وال استریت، ۱۶ نفر شرکت کردند که از میان آنها شش نفر معادل ۳۸ درصد به افزایش قیمت طلا و پنج نفر معادل ۳۱ درصد به کاهش قیمت طلا رای دادند و به همین تعداد نظر خنثی داشتند. در نظرسنجی آنلاین کیتکونیوز از سرمایه گذاران غیر حرفه ای، ۱۶۱۱ نفر شرکت کردند که از میان آنها ۱۰۰۳ نفر معادل ۶۲ درصد افزایش قیمت طلا و ۳۶۴ نفر معادل ۲۳ درصد کاهش قیمت طلا را پیش‌بینی کردند و ۲۴۴ نفر معادل ۱۵ درصد نظر خنثی داشتند. نه تنها اکثر قابل توجه سرمایه گذاران غیرحرفه ای که در این نظرسنجی شرکت کردند، نسبت به روند قیمت طلا در کوتاه مدت خوش بین بودند بلکه مشارکت آنها در نظرسنجی به بالاترین میزان در یک ماه اخیر رسید.

افزایش قیمت نفت ایران در اسفند

سازمان کشورهای تولید کننده و عرضه کننده نفت، اوپک در جدیدترین گزارش اعلام کرد: متوسط قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در ماه فوریه 2021 (اسفند 99) با 6 دلار و 28 سنت افزایش نسبت به ماه پیش از آن به 60.66 دلار رسید.

بر اساس این گزارش، هر بشکه نفت سنگین ایران در ماه ژانویه 54.38 دلار به فروش رسیده بود. سبد نفتی ایران تا این زمان از سال جاری میلادی به طور متوسط 57.52 دلار در هر بشکه فروخته شده است. قیمت نفت ایران در ماه فوریه 2020 (بهمن 98) نزدیک به 10 دلار کاهش یافته بود. فوریه، ماهی بود که بیشتر جهان پس از چین، درگیر شیوع ویروس کووید 19 شده بود.

افت دلار در معاملات جهانی

ارزش دلار مقابل ارزهای مهم کمی کاهش یافت. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با ۰.۰۸ درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۱.۶۶۷ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۷۵ دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)

ارزش بازار بیتکوین از ۱۱۰۰ میلیارد دلار گذشت!

مجموع ارزش بازار بیتکوین به رکورد ۱۱۱۶ میلیارد دلار رسید. به گزارش ایسنا به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، روند ورود سرمایه های جدید به بازار ارزهای دیجیتالی در روزهای اخیر صعود قابل توجهی داشته است. از ابتدای امسال بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتالی به دلیل تمایل مردم به استفاده از روش های نوین پرداخت به ویژه در شرایط کرونایی رشد چشمگیری داشته اند و بیتکوین طبق برخی از تحلیل ها این پتانسیل را خواهد داشت که قله ۱۰۰ هزار دلاری را در سال جاری فتح کند. مایکرو استراتژی در جدیدترین خرید خود ۷۵ میلیون دلار دیگر بیتکوین خری

به‌روزرسانی قیمت ارزهای دیجیتالی (تا ۱۳ ظهر به وقت شرقی) / این رده حاوی تغییرات قیمتی ۱۰ ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است.

۱- بیت کوین

قیمت: ۵۹ هزار و ۷۹۸.۱۹ دلار

تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۴.۶۶ درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۲۵.۶۳ درصد افزایش

۲- اتریوم

قیمت: ۱۸۸۸.۹۹ دلار

تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۶.۳۳ درصد افزایش 

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۲۱.۶۰ درصد افزایش

۳- بایننس کوین

قیمت: ۲۷۶.۴۱ دلار

تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۱.۱۳ درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۲۴.۲ درصد افزایش

۴- کاردانو

قیمت: ۱.۱۲ دلار

تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۳.۸۴ درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۰.۵۳ درصد افزایش

۵- تتر

قیمت: ۰.۹۹۹ دلار

تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۰.۰۶ درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۰.۰۸ درصد کاهش

۶- پولکا دوت

قیمت: ۳۷.۷۵ دلار

تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۵.۵ درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۵.۶۷ درصد افزایش

۷- ریپل

قیمت: ۰.۴۵۵ دلار

تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۱.۶۳ درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۰.۳۲ درصد کاهش

۸- یونی سواپ

قیمت: ۳۲.۹۷ دلار

تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۸.۵۹ درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۶.۶۷ درصد افزایش

۹- لایت کوین

قیمت: ۲۲۶.۱۶ دلار

تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۷.۶۶ درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۲۷.۱۳ درصد افزایش

۱۰- چین لینک

قیمت: ۳۰.۳۲ دلار

تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۵.۸ درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۱.۹۶ درصد افزایش

مقام مسئول: اوضاع بازار میوه، روغن و شکر خوب است

قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی وضعیت بازار میوه، روغن و شکر را با ثبات اعلام کرد. مفتح، با تاکید بر شرایط مناسب بازار میوه گفت: در حال حاضر میوه با کیفیت مناسب و قیمت متعادل در حال توزیع است و طبق گزارشهای میدانی، هیچ ازدحام جمعیتی در مراکز توزیع و عرضه وجود ندارد. قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی با اشاره به ایجاد شبکه توزیع مستقیم گفت: در مورد میوه شب عید هیچ کمبود و مشکلی وجود ندارد و بازرسی‌ها بر این بازار به صورت ویژه در حال انجام است؛ در مورد روغن نیز میزان تولید در کشور در حد مطلوب است. وی با اشاره به افزایش قیمت جهانی روغن خام آفتابگردان و روغن پالم تصریح کرد: به منظور جلوگیری از قاچاق این کالا به خارج از کشور تمهیدات ویژه‌ای در نظر گرفته شده است.

دلیل امیدواری افزایشی‌های بازار دلار چیست؟

گروهی از فعالان، اعتقاد دارند که معامله‌گران در هفته جاری خریدهای خود را بالا خواهند برد. از نگاه این گروه برخی از معامله‌گران ترجیح می‌دهند که قبل از تعطیلات بخشی از دارایی‌های ریالی خود را تبدیل به طلا و ارز کنند و ریسک زیادی را مرتکب نشوند. در سال‌های قبل بعضا پیش آمده است که قیمت دلار در تعطیلات فروردین دچار افزایش قیمت شده و همین عامل برخی از معامله‌گران را دچار ضرر کرد. به همین دلیل، برخی از معامله‌گران ترجیح می‌دهند با ریال به تعطیلات نروند و ریسک افزایش احتمالی قیمت در تعطیلات را تا حدی پوشش دهند. به نقل از دنیای اقتصاد؛ معامله‌گران کاهشی بیشتر بر اثرگذاری یک متغیر بیرونی تاکید دارند و آن هم رفتار بانک مرکزی است. از نگاه آنها، قیمت تسویه و انتهای سال ۹۹ برای بازارساز اهمیت زیادی دارد.‌ از نظر آنها،‌ بازارساز تمام تلاش خود را خواهد کرد که با عرضه ارز، قیمت‌ها را پایین نگه دارد. این گروه اعتقاد دارند که در روزهای قبل نیز نشانه‌هایی از عرضه بازارساز مشاهده شده است. برخی از این افراد،‌ پایین آمدن قیمت دلار در سامانه نیما را به عرضه بازارساز نسبت می‌دهند.

تولید ۳ قلم لوازم بزرگ‌خانگی از مرز ۴ میلیون دستگاه گذشت

بررسی آمارهای رسمی منتشره وزارت صنعت، معدن و تجارت حاکی است تولید سه اقلم اصلی لوازم‌خانگی بزرگ یعنی تلویزیون، یخچال‌ و فریزر و ماشین لباس‌شویی در ۱۱ ماهه امسال از مرز چهار میلیون دستگاه گذشت.

بهبود وضعیت مسافرت‌های هوایی از نیمه دوم ۲۰۲۱

به نقل از راشاتودی، رئیس اتحادیه بین‌المللی هوانوردی (یاتا) الکساندر دو جونیاک، گفت: مسافرت هوایی امسال همچنان نسبت به سطح قبل از پاندمی پایین خواهد بود اما نسبت به اواسط ۲۰۲۰ بهبود خواهد یافت. او در مصاحبه با مجله استریت تایمز گفت: بازگشت مسافرت شخصی و تفریحی از نیمه دوم ۲۰۲۱ با باز شدن مرزها به روی جهان‌گردان آغاز خواهد شد. او گفت: ما احتمالاً پس از ماه می یا ژوئن امسال شاهد تغییرات محسوسی در زمینه مسافرت هوایی خواهیم بود. ما از حالا در حال برنامه‌ریزی برای مسیرهای بازگشایی شده و پروتکل‌های مربوط به آنها هستیم. مسافرت شخصی قطعاً بازخواهد گشت اما مسافرت‌های تجاری به ۱۲ تا ۱۸ ماه دیگر برای ریکاوری شدن نیاز خواهند داشت. دو جونیاک گفت: مردم تشنه پرواز، مسافرت و دوباره آزاد شدن هستند. شما تا وقتی چیزی را از دست نداده‌اید قدر آن را نمی‌دانید.

 

 

منبع: تابناک

کلیدواژه: مهدی باکری چهارشنبه سوری میلاد حاتمی حداقل دستمزد کنفدراسیون فوتبال آسیا رشد اقتصادی بانک مرکزی مهدی باکری چهارشنبه سوری میلاد حاتمی حداقل دستمزد کنفدراسیون فوتبال آسیا سرمایه گذاران بازار سرمایه رشد اقتصادی افزایش قیمت معامله گران بانک مرکزی بازار میوه ارزش بازار سهام عدالت نفر معادل درصد کاهش سال جاری پیش بینی قیمت طلا قیمت ها معادل ۱ ۹ درصد ۲ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۰۷۴۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رانت شیرین ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان

به گزارش «تابناک» به نقل از اعتماد، در سال ۱۴۰۱ دولت طی یک برنامه پر سرو صدا و تحت عنوان «جراحی اقتصادی» ارز ترجیحی با نرخ ۴۲۰۰ را حذف کرد و به جای آن نرخ مبادله‌ای را جایگزین کرد که حدود ۲۸۵۰۰ تومان بود. با این کار، فاصله میان ارز ترجیحی با ارز بازار آزاد کاهش پیدا کرد. هر چند این اتفاق موجب تورم شدیدی در بخش کالا‌های اساسی و دارو شد؛ اما استدلال دولت این بود که شکاف میان ارز ترجیحی با نرخ بازار آزاد از طریق چاپ پول تامین می‌شود و این کار تورم‌زا است. استدلالی که در نوع خود درست است. اما حالا دو سال از آن زمان گذشته، تورم نزدیک به ۴۰ درصد (مطابق آمار رسمی) ماندگار شده و از همه بدتر، با جهش‌های تازه نرخ دلار این شکاف بار دیگر دو برابر شده است.

به این آمار‌ها نگاه کنید که توسط بانک مرکزی اعلام شده است: در اردیبهشت امسال برای کالا‌های اساسی به نرخ ۲۸۵۰۰ تومان یک میلیارد و ۲۷ میلیون دلار، برای نیاز صنعت و تجهیزات تولید به نرخ ۴۱ هزار تومان مبلغ ۲ میلیارد و ۵۴۹ میلیون دلار و برای خدمات ۱۲۱ میلیون و برای واردات در مقابل صادرات به نرخ توافقی ۷۴۷ میلیون دلار تامین ارز صورت گرفت.

برای واردات کالای اساسی کشاورزی شامل گندم، دانه‌های روغنی و نهاده‌های دامی نیز ۹۳۰ میلیون دلار، برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی ۹۷ میلیون دلار و در مجموع یک میلیارد و ۲۷ میلیون دلار برای کالای اساسی و دارو ارز پرداخت شده است.

در مجموع آنگونه که بانک مرکزی می‌گوید نزدیک به ۴.۵ میلیارد دلار به نرخ ترجیحی، ارز اختصاص داده شده. در حالی که شکاف میان این نرخ با نرخ بازار آزاد از جایی باید تامین شود که دم دستی‌ترین آن، فشار به منابع پایه پولی است.

عبدلناصر همتی رییس کل اسبق بانک مرکزی نیز چندی پیش خبر داده بود که «مسوولان بانک مرکزی در طول سال ۱۴۰۲، مبلغی به ارزش ۶۹ میلیارد دلار ارز با نرخی بسیار پایین‌تر از نرخ ارز در بازار، برای واردات تامین کرده‌اند و در حال حاضر اختلاف نرخ ارز بازار آزاد با نرخ ارز نیمایی به ۲۵هزار تومان یعنی بیش از ۶۰درصد رسیده است و اختلاف آن با ارز ۲۸۵۰۰تومانی به ۳۷ هزار تومان رسیده یعنی ۲.۳برابر شده است.» این اختلاف قیمت میان دو نرخ ارز، به صورت ریالی از طریق بانک مرکزی جبران می‌شود و رانت شیرینی است که به واردکنندگان عمدتا بزرگ و وابسته به دولت می‌رسد. اما نتیجه آن چیزی جز پودر شدن قدرت خرید مردم و افزایش تورم در پایان سال نیست. با نرخ ارز ترجیحی باید چکار کرد و آیا زمان آن رسیده که بانک مرکزی نرخ ارز ترجیحی را بالاتر ببرد؟

رویکرد حاکم بر تیم اقتصادی دولت نیاز به تغییر اساسی دارد

وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و استاد دانشگاه در واکنش به این آمار‌ها به «اعتماد» گفت: بانک مرکزی سیاست اشتباهی را در پیش گرفته است و تداوم این رویکرد برای کشور فاجعه‌آفرین است، ضرورت دارد تا دولت تغییری اساسی در رویکرد حاکم بر تیم اقتصادی و افراد خود داشته باشد.

او ادامه داد: هم اکنون در نظام ارزی کشور یک نظام چند نرخی در حال اجراست که این نظام چند نرخی باعث رانتی بزرگ برای گروهی محدود شده است، زمانی که اختلاف بین نرخ ارز بازار آزاد با مرکز مبادله ارزی حدود ۵۰ درصد است یک عطش سیری‌ناپذیر هم برای واردات شکل می‌گیرد که در کنار این موضوع با بیش برآوردی در واردات هم روبرو می‌شویم.

چرا کسری ۱۷ میلیارد دلاری تجارت غیرنفتی رخ داد؟

شقاقی شهری تصریح کرد: این اختلاف ۵۰ درصدی رقم کمی هم نیست و همه به دنبال دست یافتن به این رانت ارزی هستند که یکی از علل کسری تجاری غیرنفتی ۱۷ میلیارد دلاری سال گذشته نیز موضوع مربوط به اختلاف ۵۰ درصدی نرخ بازار آزاد با مرکز مبادلات ارزی بود.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: صادرکنندگان هم در این شرایط کم برآوردی می‌کنند و تمام ذهنیت‌شان به این سمت می‌رود که ارز حاصل از صادرات‌شان را در مرکز مبادلات عرضه نکنند، موضوع دیگر به افزایش خروج سرمایه برمی‌گردد که صادرکنندگان و سرمایه‌گذاران و تجار سعی می‌کنند ارز حاصل از صادرات را به گونه‌ای وارد کشور نکنند.

کلیه کالا‌ها با نرخ ۶۰ هزار تومان به دست مصرف کننده می‌رسد

او خاطرنشان کرد: ضمن آنکه نرخ دلار محاسباتی کلیه کالا‌هایی که به دست مصرف کننده نهایی می‌رسد بیش از ۶۰ هزار تومان است از قیمت خودرو گرفته تا گوشت و مرغ و ... لذا در این میان این رانت برای واردکنندگان ایجاد می‌شود و هیچ عایدی هم ندارد و تنها منجر به حیف و میل منابع ارزی می‌شود.

این اقتصاددان افزود: اواخر اسفند ماه سال ۱۴۰۲ بانک مرکزی اعلام کرد برای هر نفر ۱۰۰۰ دلار ارز مسافرتی تخصیص پیدا می‌کند و سیل افرادی که هجوم آوردند تا از این اختلاف بازار آزاد و بازار نیمایی (۴۲ هزار تومانی) بهره‌مند شوند کم نبود ضمن آنکه به دلیل اختلافات ارزی بخشی از هزینه‌های مسافرت این افراد هم رایگان شد.

نظام سه نرخی ارز برای تولیدکننده آسیب زاست

شقاقی شهری با بیان اینکه سیاست بانک مرکزی غلط است و ادامه آن باعث خسارت‌های جبران‌ناپذیر به کشور خواهد شد، ادامه داد: تداوم این رویکرد بانک مرکزی نه تنها به خروج سرمایه منتج می‌شود بلکه باعث رانت شده و عایدی و منافعی هم برای مردم و مصرف کننده به دنبال ندارد و تنها یک گروه اندکی از این رانت منتفع می‌شوند و واردات کالا‌های غیرضرور هم تشدید می‌شود.

او با بیان اینکه این نظام سه نرخی برای سرمایه‌گذار و تولیدکننده آسیب‌زاست، گفت: زمانی که مواد اولیه تولیدکننده از بازار به قیمت آزاد تامین شود و از سوی دیگر دستگاه‌های حمایتی سعی در عرضه محصولات نهایی با قیمت‌های دستوری داشته باشند این مساله باعث ورشکستگی بنگاه‌های اقتصادی خواهد شد.

نرخ بازار آزاد ارز را باید پذیرفت

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در دولت قبل تجربه بسیار موفقی در خصوص نرخ ارز رخ داد و تیم مشاوران اقتصادی به این نتیجه رسیدند که بانک مرکزی بدون مصرف ذخایر ارزی باید در محدوده بازار آزاد مداخله کند که پس از آن به تدریج رانت‌ها حذف شد.

شقاقی شهری خاطرنشان کرد: مساله اصلی این است که امروز آقای فرزین نرخ بازار آزاد را نمی‌پذیرد و این موضوع اولین اختلاف مبنایی است که بنده با ایشان دارم و ایشان بازار آزاد را با عنوان بازار ارز تلگرامی و بازار غیرواقعی معرفی می‌کند این در حالی است که نرخ بازار آزاد ارز را باید پذیرفت.

اختلاف ۵۰ درصدی نرخ بازار آزاد و نرخ مبادله‌ای را نمی‌توان منکر شد

این اقتصاددان تصریح کرد: دولت باید تلاش کند تا مبتنی بر اصول بازار آزاد ارز، سیاست‌های پولی و ارزی خود را تنظیم کند، البته برخی دیگر هم بر این باورند که بازار آزاد ارز وجود دارد، اما سهم اندکی در اقتصاد دارد و تاثیر چندانی هم ندارد، این در حالی است که بازار آزاد ارز وجود دارد و سهم مهمی هم در اقتصاد کشور دارد و سفره زندگی مردم با بازار آزاد ارز تنظیم می‌شود.

شقاقی شهری گفت: برخی اقتصاددان‌های نهادگرا نیز معتقدند که بازار آزاد ارز وجود ندارد و تا زمانی که تیم اقتصادی و رییس کل بانک مرکزی بر این باورند که بازار آزاد ارز وجود ندارد لذا اعتقادی هم به اختلاف ۵۰ درصدی نرخ بازار آزاد و نرخ مبادله‌ای ندارند، همچنین سیاست‌ها هم معطوف به بازار مبادله ارزی می‌شود.

تداوم سیاست‌های بانک مرکزی اشتباه خطرآفرین است

این کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: اختلاف بنده با نظر رییس کل بانک مرکزی در مورد نرخ بازار آزاد از حیث مبانی نظری و تئوریک است، لذا تداوم این سیاست‌های بانکی خطرآفرین است و همواره تاکید دارم که ضروری است تا بزرگان دولت دست به تغییر رویکرد بانک مرکزی بزنند. آن هم به دلیل آنکه رویکرد ایشان در سیاست‌گذاری ارزی اشکال دارد.

او افزود: اینگونه سیاست‌گذاری‌های ارزی تبعات منفی در اقتصاد ایجاد می‌کند که برخی از آن‌ها منجر به تشدید خروج سرمایه، توزیع رانت، واردات بی‌رویه کالا‌های غیرضرور و بیش‌برآوردی در واردات و کم‌برآوردی در صادرات محصولات و ورشکستگی بنگاه‌های تولیدی می‌شود (که مواد اولیه خود را از بازار آزاد تامین می‌کنند و ملزم به رعایت نرخ‌گذاری دستوری سازمان‌های حمایتی هستند) پس نیاز به تغییر در این رویکرد وجود دارد.

مجموع کسری تجاری غیرنفتی و حساب سرمایه بیش از ۳۰ میلیارد دلار شده است

شقاقی شهری گفت: این رویکرد بانک مرکزی برای سفره مردم هیچ عایدی به دنبال ندارد چرا که همه محصولاتی که مردم از بازار و فروشگاه‌ها تامین می‌کنند با نرخ بازار آزاد ارز و بر مبنای اصول بازار آزاد نرخ‌گذاری می‌شود لذا این سیاست‌ها هیچ اثری در زندگی مردم ندارد. این کارشناس اقتصادی افزود: به اعتقاد بنده فردی باید سکاندار بانک مرکزی باشد که در وهله اول بازار آزاد ارز را بپذیرد و در مرحله بعدی در محدوده بازار آزاد ارز مداخله داشته باشد، همان سیاستی که در زمان آقای همتی هم رخ داد. او گفت: بحث دیگر مربوط به حکمرانی ریال است که باید با جدیت دنبال شود و در حوزه واردات ساماندهی ویژه‌ای صورت گیرد تا تراز تجاری کشور مثبت شود، این در حالی است که مجموع کسری تجاری غیرنفتی و کسری حساب سرمایه به دلیل رویکرد‌های غلط بانک مرکزی به بیش از ۳۰ میلیارد دلار رسیده است.

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی مهم از آینده بازار طلا
  • بازار رمزارز‌ها / زمان اوج بیت‌کوین مشخص شد
  • آخرین وضعیت بازار رمزارزهای جهان/ زمان اوج بیت‌کوین مشخص شد
  • پیش‌بینی مهم اقتصاددانان از آینده بازار طلا/ قیمت طلا ممکن است از این عدد فراتر رود
  • زمان اوج بیت‌کوین مشخص شد | قیمت جدید انواع ارزهای دیجیتال
  • جدیدترین قیمت رمزارزها در جهان: ۱۶ ارديبهشت
  • زمان اوج بیت‌کوین مشخص شد / قیمت روز ارزهای دیجیتال
  • زمان اوج بیت‌کوین مشخص شد
  • بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید
  • رانت شیرین ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان